Hoe deal je met een gevoelige huid?

Gepubliceerd op 23 augustus 2022 om 21:58

Een gevoelige huid is een beetje een mysterie. Achter elk soort uitslag kan een heel verhaal schuilgaan, soms ernstig van aard, soms onschuldig. Als bezitter van zo'n huidje heb je er vaak zelf het raden naar, en kan het een hele tijd duren voor je weet wat er aan de hand is. En je krijgt allerlei 'adviezen'. Je bent gevoelig, de huid is de spiegel van de ziel, het komt door stress, allemaal zaken die men zegt en waar je machteloos tegenover staat. 

 

Ooit had ik last van huidirritaties waar niemand raad mee wist. Dat was al een klus op zich, maar ik moest haast nog meer dealen met een aanzienlijke hoeveelheid waarschijnlijke en twijfelachtige oorzaken die langs alle kanten kwamen aanwaaien. Voedsel, chocolade, koffie, melkproducten, slechte lucht, emoties, stress, het zat 'm in je bloed... er kwam geen eind aan de lijst. Nonsens? Geen nonsens? Deze 5 inzichten vind ik alvast nuttig - en ze hebben gelukkig ook niks met koffie te maken. 

 

1. Als je aanleg hebt voor huidproblemen kunnen emoties en stress inderdaad een rol spelen. Ze kunnen problemen verergeren, of sluimerende zaken zichtbaar maken. Ook mensen met een gezonde huid kunnen door emotionele veranderingen een droge, geïrriteerde of gevoelige huid krijgen. Maar het gaat niet alleen om stress, ook genetische en omgevingfactoren spelen soms mee. Veel kans trouwens dat het huidprobleem opgelost raakt wanneer de oorzaak van de stress verdwijnt. Been there. 

 

2. Emoties hebben een bijzondere impact op de barrièrefunctie van je huid. Niet alleen kan je huid zich in lastige omstandigheden moeilijker verdedigen, ze kan ook minder snel herstellen. Het is geen slecht idee om in tijden van stress extra aandacht te besteden aan je huid. 

 

3. Je huid is verbonden met de hersenen, specifiek met een deel waar gevoelens van veiligheid ontstaan. Wanneer je huid geïrriteerd of beschadigd is, kan dit gevoel van veiligheid verdwijnen. Zeker in verband met kinderen is het goed om dit te weten.

 

4. Mensen met een gevoelige huid zijn niet noodzakelijk gevoelige mensen. Gevoeligheid in algemene zin is een zaak van afstemmen, hoe stem je af op de wereld om je heen? Gevoelige mensen hebben een scherper afgestemd zenuwstelsel. Ze ervaren meer en voelen dingen dieper. Dat is een voordeel (bij het sneller herkennen van gevaar bijvoorbeeld), maar het maakt ook kwetsbaar en vatbaar voor stress. 

 

5. Gevoelige mensen hebben twee opties, leren omgaan met emoties of ...afzien. Luisteren naar je innerlijke stem is behalve interessant ook noodzakelijk. Vertelt de stem je dat bepaalde situaties je stress bezorgen, luister dan en neem maatregelen. Moet je dagelijks door situaties die voor de meesten haalbaar zijn maar voor jou ondraaglijk? Ga ze uit de weg. Je leven zo indelen dat je niet steeds moet omgaan met gevoelens van angst of stress is een belangrijke stap. You go girl, of boy.

 

x Els

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.